بازرسی فنی بر مبنای ریسک بیشترین تاثیررا بر سیستم های مکانیکی خواهد داشت که یکی از ابزارهای مهم رفتن به سمت استراتژی مدیریت صحیح دارایی های فیزیکی است. با به کارگیری این روش میتوان علاوه بر افزایش ایمنی، هزینه های بازرسی فنی و تعمیر و نگهداشت را به طور قابل ملاحظه ای کاهش داد و با کاستن از حوادث به حفظ محیط زیست نیز کمک کرد.
هنر RBI را می توان در تعیین حد ریسک قابل قبول و حداکثر زمان در سرویس نگهداشتن واحد عملیاتی تا رسیدن به این حد از ریسک دانست.
به این صورت RBI را می توان تعریف کرد: یک روش تجزیه و تحلیل و فرآیندی است که به ارزیابی کمی یا کیفی احتمال خرابی یا POF و پیامد خرابی یا CoF مرتبط با هریک از تجهیزات در یک بخش خاص نیاز دارد. واحد فرآیند یک برنامه منظم RBI که به درستی اجرا شده است، تک تک تجهیزات را براساس احتمال خرابی شان دسته بندی می کند و تلاشهای بازرس فنی برای تجهیزات بر همین اساس اولویت بندی می گردد.
احتمال خرابی چیست؟
احتمال خرابی یک قطعه از تجهیزات در یک زمان معین، بخش مهمی از تجزیه و تحلیل ریسک موثر است. . احتمال خرابی یا POF که همراه با پیامد خرابی یا COF محاسبه می شود، به اپراتورها کمک می کند تا سطح خطر را برای یک قطعه خاص از تجهیزات تعیین کنند و فواصل بازرسی فنی را بر اساس ریسک محاسبه شده تعیین کنند.
پیامد خرابی چیست؟
پیامد خرابی با بررسی و رتبه بندی پیامدهای احتمالی برای تجهیزات، پرسنل، محیط زیست و غیره در صورت خرابی تجهیزات محاسبه می شود.
مزایای استفاده از روش RBI :
- افزایش ایمنی
- کاهش هزینه های بازرسی فنی و خطر از کار افتادگی
- برنامه ریزی دقیق بازرسی فنی و تعمیرات
- افزایش فاصله بازرسی های فنی و تعمیرات دوره ای
- اولویت بندی تجهیزات، واحدها خطوط لوله بر اساس ریسک
- تدوین برنامه بازرسی که از نظر مالی و زمانی بهینه باشد
- تدوین برنامه های زمان بندی تعمیر و نکهداری بر اساس سطح قابل قبول از کارآیی و ریسک
اهداف بازرسی فنی RBI:
- شناسایی موقعیت های با ریسک بالا و جلوگیری از حوادثی که ایمنی و قابلیت اطمینان تجهیزات در حین سرویس را مختل می کند.
- پیاده سازی یک استراتژی جدید جهت کاهش ریسک و در عین حال بهبود یکپارچگی مکانیکی
- تحلیل، ارزیابی و ردیابی خطرات احتمالی
- تعیین اقدامات پیشگیرانه و کنترل ریسک
- تعیین میزان ریسک براساس رفتارهای جدید
طرز کار بازرسی فنی بر مبنای ریسک:
بازرسی فنی بر مبنای ریسک شامل مراحل زیر می باشد:
- گردآوری داده های تجهیزات و فرآیند فرآیند بازرسی بر مبنای ریسک
- مدل سازی ریسک
- برنامه ریزی بازرسی
- اجرای بازرسی
مرحله ی مدل سازی ریسک، به منظور اولویت بندی تجهیزات برای بازرسی انجام می شود. در این مرحله ابتدا برای هر تجهیز و برای هر مدار لوله کشی میزان ریسک طبق فرمول زیر ارزیابی شده و پس از هر بازرسی نیز مجددا ریسک محاسبه می شود.
برای محاسبه فرمول، ابتدا میزان احتمال و هزینه از کارافتادگی وسائل تحت فشار محاسبه شده و از ضرب دو فاکتور احتمال وقوع ریسک و هزینه، میزان ریسک بدست می آید.
(برآورد مالی خسارات * احتمال وقوع = ریسک)
سپس بر اساس اندازه ریسک های بدست آمده، تجهیزات اولویت بندی می شوند و برای هر کدام برنامه بازرسی مشخصی تعریف می گردد. در این برنامه، بازه های زمانی ثابتی برای بازرسی تجهیزان تعریف نمی شود، بلکه برای هر وسیله، بازه زمانی و روش جداگانه ای جهت بازرسی مشخص می گردد. با انجام این کار می توان از انجام بازرسی های مکرر جلوگیری و بر روی امکانات و توانمندی های بازرسی بر روی تجهیزاتی با ریسک بالاتر تمرکز کرد.