عملیات حرارتی

شرکت مهندسین مشاور ناظران دقیق تدبیر

عملیات حرارتی کمک می‌کند که خواص فلز را با کنترل کردن نرخ واپخش (Diffiusion)

و نرخ سرمایش در میکروساختار تغییر داد. عملیات حرارتی در فلزات معمولاً کمک می‌کند که

خواص مکانیکی از قبیل سختی، استحکام، چقرمگی، شکل‌پذیری و الاستیسته را تغییر داد.

عملیات حرارتی

عملیات حرارتی

 

عملیات حرارتی، حرارت دادن یک فلز یا آلیاژ تا دمای خاص و سپس سرد کردن آن برای سخت شدن مواد می باشد. این عملیات را می توان در مراحل مختلف فرآیند ساخت برای تغییر خواص خاصی از آن فلز یا آلیاژ استفاده کرد.

عملیات حرارتی گرمایش و خنک‌کاری کنترل‌شده مواد برای تغییر ساختار و ویژگی آن‌ها است. از آنجایی که توسط خدمات عملیات حرارتی فولاد می‌توان هم خواص فیزیکی و هم خواص مکانیکی مواد را تغییر داد (برای مثال: استحکام، سفتی، قابلیت ماشین‌کاری، مقاومت به سایش، و مقاومت به خوردگی) و از آنجایی که این تغییر در خواص باعث تغییر خاصی در شکل قطعات نمی‌شود، عملیات حرارتی یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین فرایندهای صنعتی است. شرکت مصنوعات فلزی سنگین انواع خدمات عملیات حرارتی فولاد را انجام می دهد.

انواع روش های عملیات حرارتی

نحوه عملیات مذکور در انواع محصولات آهنی و غیرآهنی به صورت مختلف است. خدمات عملیات حرارتی فولاد، نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند و تاثیر ویژه‌ای در افزایش کیفیت محصولات فولادی دارد. خروجی این عملیات مهم، تولید انواع فولاد با سختی‌های مختلف است. در مطلب حاضر، درباره انواع عملیات حرارتی صحبت شده تا اگر تخصص یا نیاز شما در این زمینه باشد؛ اطلاعات مورد نیاز و کاربردی را کسب کنید.

عملیات حرارتی با تاثیر بر اندازه دانه و تغییر ساختار فلزات، خواص مکانیکی آنها را تغییر می‌دهد. خواصی همچون سختی، چکش‌خواری، شکل‌پذیری و نظایر اینها.

 انواع خدمات عملیات حرارتی را به لحاظ میزان افزایش دما می‌توان به دو بخش عمده تقسیم ‌بندی کرد:

  • حرارت‌دهی آلیاژها تا دمای بالای 723 درجه سانتیگراد: این نوع عملیات حرارتی متناسب با فولاد و چدن است. مراحل این فرآیند عبارتند از سخت‌کاری (یا کوئینچینگ)، آنیلنگ کامل، نرماله سازی، آستمپرینگ، و مارتمپرینگ.
  • حرارت‌دهی آلیاژها تا دمای زیر 723 درجه سانتیگراد. این نوع عملیات حرارت‌دهی بیشتر برای آلیاژهای فولاد مناسب است. عملیات‌های حرارتی این فرآیند عبارتند از: کروی ‌کردن، تنش ‌زدایی و آنیل.

اما اگر بخواهیم به طورکلی انواع عملیات حرارتی را دسته بندی کنیم می توانیم به این صورت تقسیم بندی نماییم:

سخت شدن: هنگامی که فلزی سخت می شود، تا جایی گرم می شود که عناصر موجود در ماده به محلول تبدیل می شوند. سپس با ایجاد یک راه حل قابل اعتماد و تقویت فلز، نقص در ساختار تغییر می یابد. این امر سختی فلز یا آلیاژ را افزایش می دهد و باعث می شود انعطاف پذیری کمتری داشته باشد.

آنیل کردن: این فرآیند بر روی فلزاتی مانند مس، آلومینیوم، نقره، فولاد و برنج استفاده می شود. این مواد تا دمای معینی حرارت داده می شوند، تا زمانی که تبدیل اتفاق بیفتد در آن دما نگه داشته می شوند و سپس به آرامی در هوا خشک می شوند. این فرآیند فلز را نرم می کند و کارایی آن را بیشتر می کند و احتمال شکستگی یا ترک خوردن آن را کاهش می دهد.

تمپر کردن: برخی از مواد مانند آلیاژهای مبتنی بر آهن بسیار سخت هستند و آنها را شکننده می کند. تمپر کردن می تواند شکنندگی را کاهش دهد و فلز را تقویت کند. در فرآیند تمپر، فلز تا دمای کمتر از نقطه بحرانی گرم می شود تا شکنندگی کاهش یابد و سختی حفظ شود.

سخت شدن کیس: قسمت بیرونی مواد سخت می شود در حالی که داخل آن نرم باقی می ماند. از آنجایی که سخت شدن می تواند باعث شکننده شدن مواد شود، سخت شدن کیس برای موادی استفاده می شود که نیاز به انعطاف پذیری دارند و در عین حال لایه سایش بادوام را حفظ می کنند.

عادی سازی: این فرآیند مشابه با آنیل کردن، فولاد را با حرارت دادن مواد تا دمای بحرانی و نگه داشتن آن در این دما تا زمانی که تغییر شکل می دهد، سخت تر و انعطاف پذیرتر می کند.

نقش عملیات حرارتی در صنعت

اگرچه اکثر مردم نمی دانند عملیات حرارتی چیست، اما در واقع بخش مهمی از فرآیند تولید است. به این دلیل که عملیات حرارتی اجازه می دهد تا یک قطعه فلزی بهبود یابد تا مواد در برابر سایش و پارگی بهتر مقاومت کنند.  به عنوان مثال، بسته به آنچه که ماده برای عملکرد مناسب نیاز دارد، ممکن است از عملیات حرارتی برای قوی‌تر، سخت‌تر، بادوام‌تر یا انعطاف‌پذیرتر کردن آن استفاده کنید. برخی از صنایع قابل توجهی که عملیات حرارتی در آنها نقش مهمی ایفا می کند عبارتند از هواپیما، خودرو، کامپیوتر، فضاپیما، ارتش و صنعت نفت و گاز.

برای دستیابی به اثر مورد نظر، فلز یا آلیاژ را تا دمای مشخصی که گاهی اوقات تا 2400 درجه فارنهایت گرم می کند، گرم می کنند، برای مدت معینی در آن دما نگه می دارند و سپس سرد می شوند.

در حالی که در حال انجام عملیات حرارتی است، ساختار فیزیکی فلز که ریزساختار نیز نامیده می شود، تغییر می کند و در نهایت منجر به تغییر خواص فیزیکی آن می شود. مدت زمان خیساندن فلز را «زمان خیساندن» می‌گویند. مدت زمان خیساندن نقش مهمی در ویژگی‌های فلز دارد، زیرا فلزی که برای مدت طولانی خیسانده می‌شود، تغییرات ریزساختاری متفاوتی نسبت به فلز خیسانده می‌بیند. برای مدت زمان کوتاه تری فرآیند خنک سازی پس از زمان خیساندن نیز در نتیجه فلز نقش دارد.

فلز ممکن است به سرعت خنک شود که به آن کوئنچ می گویند یا به آرامی در کوره خنک شود تا مطمئن شود به نتیجه مطلوب می رسد. ترکیبی از دمای خیساندن، زمان خیساندن، دمای خنک شدن و مدت زمان خنک شدن، همگی در ایجاد خواص مطلوب در یک فلز یا آلیاژ نقش دارند. هنگامی که فلز در طی فرآیند تولید تحت عملیات حرارتی قرار می گیرد، مشخص می کند که چه ویژگی هایی تغییر می کند و حتی ممکن است برخی از فلزات چندین بار تحت عملیات حرارتی قرار گیرند.

دانستن اینکه در چه دماهایی باید فلزات را گرم و سرد کنید، و همچنین اینکه هر مرحله از فرآیند برای یک فلز یا آلیاژ خاص چقدر طول می کشد، بسیار پیچیده است. به همین دلیل، دانشمندان و متخصصین مواد موسوم به متالورژیست ها، اثرات گرما بر فلز و آلیاژها را مطالعه می کنند و اطلاعات دقیقی در مورد نحوه انجام صحیح این فرآیندها ارائه می دهند. تولیدکنندگان به این اطلاعات تکیه می کنند تا مطمئن شوند که قطعات فلزی آنها در پایان فرآیند دارای خواص صحیح هستند.

بدون عملیات حرارتی فلز، به ویژه فولاد، قطعات فلزی برای همه چیز از هواپیما گرفته تا رایانه به درستی کار نخواهند کرد، یا حتی ممکن است در وهله اول وجود نداشته باشند. به ویژه قطعات فلزی غیر آهنی بسیار ضعیف تر خواهند بود. آلیاژهای آلومینیوم و تیتانیوم و همچنین برنز و برنج همگی از طریق عملیات حرارتی تقویت می شوند.

بسیاری از این فلزات در تولید خودروها، هواپیماها و سایر محصولاتی که نه تنها برای عملکرد بلکه برای ایمنی نیز به فلزات قوی متکی هستند، استفاده می شود. از آنجایی که فلزات عملیات حرارتی شده اغلب قوی‌تر از فلزات عملیات حرارتی نشده هستند، پردازش قطعات فلزی از قبل از خوردگی جلوگیری می‌کند، که منجر به تعویض قطعات فلزی گران‌قیمت بعداً یا به دفعات زیاد نخواهد شد. این باعث می شود که ماشین ها ارزان تر و کارآمدتر کار کنند و از بروز مشکلات جلوگیری می کند. اگر تمایل دارید مطالب بیشتری در رابطه با عملیات حرارتی بدست آورید حتما این لینک را مطالعه نمایید.

شرکت مهندسین مشاور ناظران دقیق تدبیر در عملیات حرارتی

شرکت مهندسین مشاور ناظران دقیق تدبیر علاوه بر آموزش عملیات حرارتی، تجهیزات بهینه را به منظور بهبود و افزایش بهره وری در فرآیند عملیات حرارتی و سایر فرآیندهای تولید فراهم می کند. هنگام برخورد با فلزات عملیات حرارتی مراحل مختلفی وجود دارد، شرکت مهندسین مشاور ناظران دقیق تدبیر تجهیزاتی را ارائه می دهد که برای کمک به این فرآیند و افزایش بهره وری تولید طراحی شده است. در ضمن شرکت به صورت موضعی نیز عملیات حرارتی در صنایع انجام میدهیم که تصاویری از آنها در پایین قابل مشاهده می باشد.  بنابراین اگر تمایل به کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری از تجهیزات خود را دارید حتما با ما تماس بگیرید.

فیلدهای نمایش داده شده را انتخاب کنید. دیگران مخفی خواهند شد. برای تنظیم مجدد سفارش ، بکشید و رها کنید.
  • عکس
  • شناسه محصول
  • امتیاز
  • قیمت
  • در انبار
  • موجودی
  • افزودن به سبد خرید
  • توضیحات
  • محتوا
  • عرض
  • اندازه
  • تنظیمات بیشتر
  • ویژگی ها
  • ویژگی های سفارشی
  • زمینه های دلخواه
Click outside to hide the comparison bar
مقایسه